RSS2.0

4 Mart 2019 Pazartesi

Bartın Chandler Ceviz Hastalıkları ve mücadelesi


Önemli Ceviz Hastalıkları ve Mücadele

 

Ceviz Antraknozu (Gnomonia Leptostyla)

 Hastalık, ceviz ağaçlarının yaprakçık, meyve, genç sürgün ve yaprak saplarında belirti oluşturur. Daha çok yaprak ve yaprakçık hastalığı olmasına rağmen, çok hasta meyvelerin yeşil kabuğundan meyve içine de geçer ve depolama sırasında diğer etmenlerin de saldırmasıyla meyveler çabucak çürür.

 Hastalık, genç yaprakların yaprakçıkları yarı büyüklüğünü geçtikten sonra lekeler oluşturur. Lekeli yerlerde renk açılmaları oluşur. Daha sonra bu kısımlar sarımsı bir hale ile çevrilir. Lekenin ortası kahverengileşir. Bu lekeler zamanla birleşerek yaprakçığın belirli bir kısmını veya tamamını kaplar. Böyle ağaçlar yapraklarını erkenden döker.

 Hasta meyvelerin lekeli kısmı kaldırıldığında sert kabukları üzerinde de koyu lekeler görülür. Böyle meyveler depolama sırasında çabucak çürür.

 Geç dönem soğukları ilkbaharda ilk çıkan yaprakları kavurduğu yıllarda, ilk belirtilerin görülüşü gecikir ve miktarları da az olur.

 Hastalık, gelecek yıllara ait sürgün ve meyve oluşumunu olumsuz yönde etkiler ve verim düşüklüğüne neden olur.

 

Mücadele Yöntemleri

Yere dökülen yapraklar sonbaharda toplanıp yakılmalı veya derince gömülmelidir. Üzerinde hastalığın lekeleri ve derince yaraları bulunan önceki yıllara ait dallar da budanıp uzaklaştırılmalıdır. İlaçlama ise meteorolojik koşullar ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak:

 Tomurcukların yeni patlamaya başladığı, yaprakların kedi kulağı olduğu dönemde,

 Yaprakçıkların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde,

 Meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığı dönemde yapılmalıdır.

 



Kök Çürüklüğü (Armillaria Mellea)

Hastalık etmeni şapkalı bir fungustur. Şapkalarını sonbaharın ilk yağmurlarından sonra oluşturur. Hasta ceviz ağaçlarının köklerinde veya ölü ağaçlar, odunlar üzerinde salkım şeklinde oluşan sarımsı kahverengi olan ve aşağıya doğru siyahlaşan şapkalar 5-15 cm çapındadır. Fungus hem toprakta, hem de odun dokusunda yaşar, ölü ceviz ağaçlarında ve toprakta kalan kök parçalarında uzun süre yaşamını sürdürür. Nemli yerlerde iyi gelişme olanağı bulur.15

Hastalığa yakalanan ağaçlarda sürgün oluşumu azalır, yapraklar sararır ve dökülür. Sürgün ve dallar kurumaya ve ölmeye başlar, sonunda ağaçlar tamamen kurur. Bu belirtilerin oluşumu ve ağaçların ölümü 4 yıllık süreyi gerektirir ancak şiddetli hastalıklarda bu süre 1–2 yıldır. Hastalığa yakalanmış ağaçların kökleri incelendiğinde ikinci köklerden başlayarak kök boğazına kadar kabuk dokusu ile odun dokusu arasında beyaz bir tabakanın oluştuğu

görülür. Hastalığın başlangıcında odun dokusu açık kahverengidir, daha sonra sarımtırak veya beyaz süngerimsi dokuya dönüşür.





2.6.2.1 Mücadele Yöntemleri

Kuruyan ağaçlar bahçeden sökülerek imha edilmeli ve yerlerinde kireç söndürülmelidir. Hastalık bahçenin belli kesimlerinde ise hastalığın sağlam ağaçlara bulaşmaması için hasta olan ağaçların etrafına 60 cm derinlik ve 30 cm genişlikte hendekler açılmalıdır. Çevre bahçelerde hastalığın bulunduğu durumlarda sel sularının getireceği hastalıklı parçaların girişini önlemek için bahçenin çevresine 60–70 cm derinlikte hendekler açılmalıdır. Ağaçlar sağlam ve sağlıklı yetiştirilmeli, bunun için tekniğin gerektirdiği önlemler alınmalıdır.

Orman alanlarının kesimiyle elde edilen boş araziye hemen meyve bahçesi kurulmamalı, toprak 2–3 yıl boş bırakılmalıdır. Sonbaharın ilk yağmurlarından sonra oluşan etmenin şapkaları ve oluştukları yerdeki kök parçaları imha edilmelidir. Ağaçlar derin dikilmemeli, aşırı sulanmamalı ve köklerin yaralanmamasına dikkat edilmelidir

Bartın İçin Uygun Olan Meyve Fidanları Nelerdir? Bartın Topuzoğlu Ziraat




 
Bu yazımızda Bartın’a hobi meyve bahçesi tesisi yapacak olan müşterilerimize illerine uygun olan çeşitler hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Bartın ilinde Karadeniz iklimi hüküm sürer. Yazları serin ve kışları ılık, her mevsim yağışlı geçer. İç kesimlerde iklim sertleşir.Bu yüzden soğuklama ihtiyacı biraz yüksek olan meyve fidanlarını yayla kesimlere, düşük olan çeşitleri ise sahil kesimlere dikebilirsiniz.Ayrıca hobi meyveyetiştiriciliği yaparken yarı bodur veya bodur fidanlardan oluşan meyve bahçeleri tesis etmeye özen gösteriniz ziraa hem daha az yer kaplamakta hemde kısa sürede ürün vermektedir.
Bartın için her türlü meyve fidanlarınızı , tohumlarınızı , fideleri ve bahçe malzemelerinizi Bartın Topuzoğlu Ziraatten temin edebilirsiniz.
 Not:Açık kök meyve fidanlarını 11. Ay ile 4. Aylar arasında dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Ahududu Fidanı Çeşitleri
Willamette Ahududu, Yediveren Ahududu, Heritage Ahududu, Aksu Pembesi Ahududu, Ruby Ahududu, Hollanda Boduru Ahududu.Bu çeşitleri hem sahil bölgesine hemde Bartın ’ın yüksek rakımlı bölgelerine dikebilirsiniz.Açık kök ahududu fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü ahududu fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Alıç Fidanı Çeşitleri
Sarı ve kırmızı alıç fidanlarını dikebilirsiniz fakat kırmızı alıç fidanlarını biraz daha yükseğe dikmenizde her zaman yarar vardır.Sarı alıcı sahil kesime , her ikisini ise yüksek rakımlı bölgelere dikebilirsiniz. Açık kök alıç fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü alıç fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Armut Fidanı Çeşitleri
Bartın ’ın sahil kesimlerineetruşka, june beauty, akça, carmen, june gold , tezeren armudu ve limon armudu çeşitlerini dikebilirsiniz.Bartın yüksek rakımlı bölgelere ise Japon armut fidanı çeşitleri olan atago, hosui, kosui dikebilir, bununda yanında akça, etruşka, haziran güzeli, june gold, kieffer, Williams, tezeren, doktor armudu, şeker armudu, bozdoğan armudu, santa maria, deveci, ankara armudu, karmen , tokat hünkar, bozdoğan, concord, conference çeşitlerini dikebilirsiniz.Hemen hemen tüm armut çeşitleri Bartın şartlarında olabilmektedir.Yarı bodur fidan almanız her zaman daha erken verim ve daha kaliteli ürünler almanızı sağlayacaktır. Açık kök armut fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü armut fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Ayva Fidanı Çeşitleri
Bartın ’ın sahil kesimine tüm ayva fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz fakat gerekli soğuklama süresini almadığından dolayı meyve çağında küçülme ve rekoltede azalma olacaktır.Bartın ’ın yüksek rakımlı olan bölgeleri için uygun olan ayva fidanı çeşitleri, limon, eşme, ekmek, ege22 çeşitleridir yarı bodur veya bodur anaçlı ayva fidanı çeşitlerinden satın almanızı tavsiye ederiz.Yarı bodur ve bodur ayva fidanı çeşitleri daha hızlı sürede daha kaliteli ürünler verecektir. Açık kök ayva fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü ayva fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Badem Fidanı Çeşitleri
Badem’in hemen hemen tüm çeşitleri Bartın ’ın her rakımında rahatlıkla olabilmektedir.Bartın ’a uygun olan badem fidanı çeşitleri, nonpareil(elle kırılan badem), teksas, ferragnes, feeraduel,bertina, laurenne, tuono şeklindedir. Açık kök badem fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. Arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü badem fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Böğürtlen Fidanı Çeşitleri
Böğürtlen fidanları ülkemizin hemen hemen her bölgesinde rahatlıkla yetişmekte ve meyve vermektedir.Bartın ’a uygun olan böğürtlen fidanı çeşitleri, early fat, jumbo, bursa1-2-3, chester şeklindedir.Bu çeşitleri dilerseniz sahil dilerseniz Bartın ’ın karasal iklim olan kesimlerinde dikebilirsiniz. Açık kök böğürtlen fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü böğürtlen fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Ceviz Fidanı Çeşitleri
Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir.Bartın ’ın sahil kesimlerinde chandler ve pikan cevizi çeşitlerini, yayla kesimlerinde ise chandler, fernor, fernette, kaman1, şebin, bilecik, pedro çeşitlerini dikebilirsiniz. Açık kök ceviz fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü ceviz fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Dut Fidanı Çeşitleri
Dut ağacı ülkemizin her bölgesinde ve rakımında olmaktadır.Bartıniçin uygun olan dut fidanı çeşitler, Avustralya dut fidanı, yediveren beyaz dut, siyah dut fidanı çeşitleridir.Belirtilen dut fidanı çeşitlerini Bartın ’ın hem sahil en yayla kesimlerine dikebilirsiniz. Açık kök dutfidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü dut fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Elma Fidanı Çeşitleri
Bartın ’ın sahil bölgesine summer red, anna elma fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz.Yayla kesimlere isegolden elma, fuji çeşitleri, gala çeşitleri, red chief, scarlet, granny smith elma, Safranbolu çıtırı, scarlet, ginger gold, early red one, sarı İngiliz gibi çeşitleri dikebilirsiniz. elma fidanı satın alırken bodur veya yarı bodur anaçlı elma fidanı çeşitleri almanızı tavsiye ederiz.Bodur veya yarı bodur meyve fidanları hem daha az yer kaplayacak, hemde daha kısa sürede daha kaliteli ürünler verecektir. Açık kök elma fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü elma fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Erik Fidanı Çeşitleri
Bartın ’ın sahil kesimlerine obilnaja, red beauty, black splendor, can, papaz, aynalı, cin gibi soğuklama ihtiyacı düşük olan çeşitleri yayla kesimlere ise can erik, cin erik, papaz erik, red beauty, obilnaja, black amber, black diamond, santa rosa, friar, black star, briton erik, Kebab Eriği, Stanley, black splendor eriği, mürdüm eriği gibi erik çeşitleri dikelebilmektedir.Erik fidanı satın alırken yarı bodur veya bodur anaçlı erik fidanı satın almanızı tavsiye ederiz.Yarı bodur veya bodur erik fidanları daha kısa sürede ürün verecek ve daha az yer kaplayacaktır. Açık kök erik fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü erik fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Frenk Üzümü Fidanı Çeşitleri
Frenk üzümü Bartın ’ın hem sahil hemde yayla kesimlerinde rahatlıkla yetişebilmektedir. Avrupada bu meyveden elde edilen şuruplar yapılmaktadır.Bartın için uygun olan Frenk üzümü fidanı çeşitleri tokat 3 frenk üzümü,rovada, red lake, roskopvilkan, goliath giant, silvergieters frenk üzümü fidanı çeşitleridir. Açık kök frenk üzümü fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü frenk üzümüfidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Bektaşi Üzümü Fidanı Çeşitleri
Bektaşi üzümleri hemen hemen her iklimde rahatlıkla yaşayabilen ve meyve verebilen bitkiler,Sarı, Kırmızı Bektaşi üzümlerini rahatlıkla dikebilirsiniz.Bu çeşitleri Bartın ’ın hem sahil hemde yayla kesimlerinde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Açık kök bektaşi üzümü fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü bektaşi üzümü fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan İncir Fidanı Çeşitleri
Bartın sahil kesiminden 600 metre rakımına kadar yerlerde incir fidanını rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.Yüksek olan rakımlarda incir fidanlarını soğuk vurma ihtimali yüksektir. Açık kök incirfidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü incir fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Greyfurt Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Bartın ’ın sahil kesiminde rio red ve star ruby greyfurt fidanı çeşitlerini dikebilisiniz.Yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise saksı içerisinde ev ortamında greyfurt fidanı yetiştirebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Kamkat Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Bartın ’ın sahil bölgesinden oval ve yuvarlak kamkat fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz.Yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev içerisinde kamkat yetiştiriciliği yapabilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Kayısı Fidanı Çeşitleri
Bartın ’ın sahil kesimlerinde ziraat şekerparesi, aldeniz, ninfa tritina, tropikal, çağataybey kayısı çeşitlerini dikebilirsiniz.Yayla kesimlerinde ise bebeko, al kayısı, aldeniz, çağataybey, roksana, şekerpare, hasanbey, kabaaşı, vitolla, karacabey, aurora , tokalı, Iğdır şalağı kayısı, hasanbey, kabaaşı kayısı çeşitlerini yetiştirebilirsiniz..Yarı bodur veya tam bodur anaçlı kayısı fidanı satın almanızı tavsiye ederiz.Yarı bodur veya bodur anaçlı kayısı fidanları daha kısa sürede ürün vermektedir. Açık kök kayısı fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü kayısı fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Kiraz Fidanı Çeşitleri
Bartın ’da kiraz ağaçları rahatlıkla yetişebilmektedir.Bartın ’ın sahil bölgesinde early lorry, star giant çeşitlerini yayla kesimlerinde ise 0900 ziraat , Lambert, starks gold, kordia, lapins, noble, van, star giant, early lorry, celeste, stella, sweet heart, regina gibi kiraz fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz. üzerinde kiraz fidanı satın alırken yarı bodur meyve fidanlarından almanızı tavsiye ederiz. Açık kök kiraz fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü kiraz fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Limon Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Bartın ’ın sahil kesiminde yediveren, kütdiken, aydın, mayer, gibi tüm limon çeşitlerini yetiştirebilirsiniz fakat bu ürünleri saksı içerisinde ev ortamında yetiştirebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Mandalin Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Bartın ’ın sahil bölümünde tüm mandalina çeşitlerini yetiştirebilir, dalından mandalin kopartabilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Nar Fidanı Çeşitleri
Bartın ilinde keben, hicaz, devedişi, katırbaşı, devedişi nar ve diğer fidanlarını dikebilirsiniz.Çok yüksek olan yayla kesimlerde nar ağacı yetiştiriciliğinde sıkıntı yaşabilirsiniz. Açık kök nar fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü nar fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Portakal Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Bartın ’ın sahil kemsinde tüm portakal çeşitlerini rahatlıkla yetiştirebilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Nektarin Fidanı Çeşitleri
Bartın ’da sahil bölgesinde çok erkenci olan nektarin fidanı çeşitleri olan may glo, may free, zinkal gibi nektarin fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz.Ziraa hem soğuklanma süreleri az olup hemde erken çiçek atçılarından eren donlardan çiçeklerin etkilenme riski mevcuttur.Yüksek rakımlı kesimlerde ise beyaz nektarin, caldesi, big top, big bang, Venüs, sweet lady, super red, gibi diğer nektarin fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz. Açık kök nektarin fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü nektarin fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Şeftali Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Bartın ’da sahil bölgesinde erkenci olan francosei, flored , transvalia çeşitlerinin dikilmesi uygundur.Yayla kesimlerde ise Monreo, Q’Henry, Red Star, elegant lady, bursa yarma, spring lady, glohaven, red elegant, red jim, ruby rich, tastired, basık şeftali, lorik, royal glory gibi şeftali fidanı çeşitlerini rahatlıkla dikebilirsiniz. yarı bodur veya bodur anaçlı şeftali fidanları satın almanız kısa sürede ürün almanızı saplayacaktır. Açık kök şeftali fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü şeftali fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Bartın Hurması Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Cennet hurması olarakta bilinen Bartın hurması Bartın şartlarında -12 dereceye kadar dayanabilmektedir.Fuyu , hachia, morali çeşitlerini deneyebilirsiniz. Açık kök Trabzon hurması fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü Trabzon hurmasıfidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Üzüm Fidanı Çeşitleri?
Üzüm fidanları ülkemizde her iklim koşulundan rahatlıkla dikilmektedir.Hobi amaçlı tüm üzüm fidanı çeşitlerini rahatlıkla dikebilirsiniz. Açık kök üzüm fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü üzüm fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Vişne Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Bartın ’da montmorency, Macar vişnesi ve Kütahya vişne fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz.Vişne fidanının ideal olduğu yer ise yüksek rakımlı olan bölgelerdir. Açık kök vişnefidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü vişne fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Bartın İçin Uygun Olan Zeytin Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Bartın ilinde sahil bölgelerde hobi amaçlı zeytin yetiştiriciliği yapılabilir fakat yüksek rakımlı bölgelerde ise ancak saksı içerisinde ev ortamında zeytin yetiştiriciliği yapabilirsiniz.
Satış ve Ücretsiz Danışma için Ziraat mühendisi Ahmet ALBAYRAK 0378 228 75 85