RSS2.0

20 Mart 2019 Çarşamba

Bartın Chandler Ceviz Yetiştiriciliği Sulama Nasıl Yapılır


Ceviz ağaçları geniş dal yapan ve geniş yapraklı bir ağaç olduğundan suya fazla ihtiyaç duyarlar. Birde bu ağaçlar fidan olarak dikilmesiyle dikim çukurları da derin kazılmamışsa, tohumdan yetiştirilmemişse özellikle iki yıl düzenli bir sulamaya ihtiyaç duyarlar. Burada dikimden önce dikim çukurunun ne kadar derin ve geniş olmasının anlamı ortaya çıkar. Ceviz sulama sistemi olarak en doğru yöntem damla (yağmurlama) sulamadır. Damla sulama sistemi kurulurken suyun gövdeye temas etmemesine ve gövdeye yakın yerlerde toplanmamasına dikkat edilmelidir. Bu husus özellikle mantarı hastalıklara yol açabilmektedir. Damla sulamada ağacı çevreleyen borularla yapılan halka sulama yöntemi tavsiye edilmektedir. Bu yöntemin avantajı ağacın tüm köklerine yeteri kadar suyu iletebilmesidir. Ayrıca sulama sistemine bağlanan gübre tankı ile de gübreleme yapılabilmektedir. Yine diğer konularda olduğu gibi arazinin durumuna göre uygun sulama sistemi ve ekipmanı araştırılıp tercih edilmelidir. Arazide bulunan su miktarı ve göre boruların uzunluğuna göre su basıncının yetersiz kaldığı durumlar yaşanabilmektedir. Bunun için su miktarı da sulama sisteminin tekniğini etkilemektedir.

 
Sulama sisteminin kurulumunda dikkat edilmesi gereken bir nokta da boruların araziden geçici olarak toplanmasını sağlayan makara sistemidir. Zararlı otla mücadele ederken sulama boruları zorluk çıkartıyorsa istenirse makaralar sayesinde borular kolayca toplanabilir.

Bartın Chandler Ceviz Dikim Hazırlı ve Dikimi Nasıl Yapılır




Açık köklü ceviz fidanları kış döneminde dikilir. Başlangıç olarak kasım ayı idealdir. Açık köklü ceviz fidanları bu dönemde yapraklarını dökerler ve yeni dikilecek yerlerine hazırlanırlar. Bu sezon ilkbahara kadar devam eder.11 Fidanlar kapalı ve ısıtıcı olmayan bir yerde muhafaza edilmelidir, kökleri ıslak bir bezle sarılarak muhafaza edilebilir. Çamurda, donda ve sert rüzgârlı havalarda dikim yapılmaz. Dikimden önce toprağın 50 cm kadar altına 3-4 kürek ahır gübresi ya da kök gübresi verilir ve fidanın kökleri suya batırılıp yaralı kökleri kesilir. Çukurun dibindeki gübrenin üstü dikim seviyesine kadar üst toprakla doldurulur. Üst ve sıyrılmış toprak köklerin üzerine yığılır ve köklerin kıvrılmasını önlemek için fidanı hafifçe yukarı çekip toprak sıkıştırılır. Dikim bittikten sonra aşı noktasının toprak yüzeyinden yukarıda kalması gerekmektedir. Aşağıdaki fotoğrafta işaretli yerde aşı noktası görülmektedir. Dikim işlemi bittiğinde, fidanın aşı noktası toprak seviyesinin en az 5-10 cm üzerinde kalmalıdır.





Aşı noktası kesinlikle gömülmemelidir ve toprakla örtülmemelidir. Ayrıca aşı noktasının (kök boğazı) baktığı yön hâkim rüzgâr yönünün tersine bakmalıdır. Aksi takdirde aşı gözünden çıkan ana dal eğimi ve rüzgâr yönü aynı olur ve fidan eğilir. Ayrıca fidanın tepe budaması yapılırken yine ağacın dengeli olması için kök boğazın yani aşının olduğu yönün ters tarafına bir göz bırakılır. Can suyu, dikimden hemen sonra mutlaka verilmelidir. Fidanlar derin dikilmemeli ve rüzgârla oynamamaları için dikimden sonra hereklere bağlanmalıdırlar


Fidan Dikimi ve Rüzgâr Yönü



Tüplü ceviz fidanı ise yılın her mevsimi dikilebilir. Köklerinin sürekli toprak içinde olması ve sevk işlemlerinin topraklı olarak yapılması fidan dikimindeki mevsimsel kısıtlamayı ortadan kaldırmaktadır.