Cevizin ekileceği toprağın geçirimli, çakıllı, nefes alan
bir yapıya sahip olması gerektiğini belirtmiştik. Eğer arazi bu şekilde değilse
dipkazan, riper gibi iş makineleriyle toprağın alt ve üstünü işleyip taban suyu
tahliyesi, toprak altı işleme, gübreleme gibi işlemler yapıp drenaj (geçirim)
sağlanmalıdır. Dikim yapılacak bahçe pullukla derin bir şekilde sürülerek
patlatma işlemi yapılır. Daha sonra tırmıkla üzerinden geçilerek düzeltilir.
Özellikle daha önceden işlenmemiş tarlaların kış yağışlarını bünyesinde
toplayabilmesi için pullukla derin olarak sürülmesi gerekmektedir. Bu işlem
fidanın baharda oluşan su ihtiyacı için önem taşımaktadır. Gerekli görülen
tarlalarda drenaj ve tesviye işlemlerinin yapılması gerekmektedir.
Ceviz yetiştiriciliğinde tarlanın
hazırlanmaması en sık görülen eksikliklerdendir. Yüzeyde biriken suları
engellemenin bir yolunun ise cevizler arasına yonca ve soya fasulyesi ekilmesi
olduğu söylenmektedir.
Bahçe ilk kurulacağı zaman diri örtü (ormansı bitki)
temizlenip temel gübreleme (tam alan) denilen işlem yapılır ve dekar başına 3-4
ton doğal ahır gübresi verilir. Bu yanmış gübre açıkta kalırsa azot miktarı
azalacağı için açıkta taşınmamalıdır ve araziye nakledilince üzeri
örtülmelidir. Gübre killi topraklara sonbaharda yağışlı ve kumlu yerlerde ise
ilkbaharda verilmelidir.
Toprak hazırlandıktan sonra ceviz ağaçlarının dikim sırası
belirlenir ve ağaçların dikileceği yerler, kuyu mesafesi, çalışma aralıkları
araziye ip çekilerek işaretlenir. Dikim mesafesi 7x7, 8x8, 7x4, 8x4 gibi aralıklarda
değişmektedir. Cevizler arasındaki bu mesafeler verim şekli (uç dal, yan dal),
arazi eğimi, makine kullanımı gibi etmenlere bağlıdır. Örneğin uç dal verimli
bir çeşitte sadece ağacın dış kısmında ve dal uçlarında meyve alındığı için
seyrek dikim yapılmalıdır aksi takdirde sık dikim yapılabilir. Tozlayıcı çeşitlerin
yeri de belirlenmelidir. Bunun için ileride cevizlerin tozlayıcı listesi
verilecektir. Aşağıda 8x4 dikim aralığına sahip bir bahçe örneği görülmektedir.
Tozlayıcı çeşit fidanları 10 asıl çeşide bir tozlayıcı çeşit olarak hâkim rüzgâr
yönünde uygun yere dikmek gerekmektedir.
Cevizin dikileceği çukur açılırken elle ya da kepçeyle çukur
açılabilir. Çukurlar toprağın güneş ve hava alması için dikimden 2-3 ay önce açılmış
olmalıdır. Eğer toprak alt ve üst işlemesi yapılmış ise işçi ile çukur açılması
daha ekonomiktir ve daha kolay olmaktadır. Elle çukur açılırken toprak yüzeyi
15-20 cm derinliğinde sıyrılır ve bu torak sol tarafa yığılır. Çukur açılmaya
başlanınca çıkan üst toprak sıyrılan toprağın üzerine yığılır. Sonra çıkarılan
alt toprak ise sağ tarafa yığılır. Çukurun derinliği 60 cm genişliği de 60 cm
olmalıdır. Bu köklerin rahat ilerleyeceği orta sert topraklar için geçerlidir.
Eğer toprakta yüksek sertlik derecesi mevcut ise iş
makinesiyle çukurlar 1,5 m derinliğinde 1 m genişliğinde açılır ve kepçe üst
toprağı sol tarafa alt toprağı ise sağ tarafa yığar. Ardından üst toprak çukurun
yarısına kadar doldurulur. Sonra bir teneke kadar yanmış ahır gübresi toprağın üzerine
yığılır. Daha sonra çukur civarındaki yüzey toprağı sıyırılarak çukur tamamen
doldurulur. Alt toprak ise sıyrılan yere kapatılır. Aşağıdaki şekilde kepçeyle çukur
açma yöntemi gösterilmiştir.