RSS2.0

18 Mart 2019 Pazartesi

Bartın Chandler Ceviz dikimi Toprağın İşlenmesi, İşaretlenmesi ve Dikim


Cevizin ekileceği toprağın geçirimli, çakıllı, nefes alan bir yapıya sahip olması gerektiğini belirtmiştik. Eğer arazi bu şekilde değilse dipkazan, riper gibi iş makineleriyle toprağın alt ve üstünü işleyip taban suyu tahliyesi, toprak altı işleme, gübreleme gibi işlemler yapıp drenaj (geçirim) sağlanmalıdır. Dikim yapılacak bahçe pullukla derin bir şekilde sürülerek patlatma işlemi yapılır. Daha sonra tırmıkla üzerinden geçilerek düzeltilir. Özellikle daha önceden işlenmemiş tarlaların kış yağışlarını bünyesinde toplayabilmesi için pullukla derin olarak sürülmesi gerekmektedir. Bu işlem fidanın baharda oluşan su ihtiyacı için önem taşımaktadır. Gerekli görülen tarlalarda drenaj ve tesviye işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Ceviz yetiştiriciliğinde tarlanın hazırlanmaması en sık görülen eksikliklerdendir. Yüzeyde biriken suları engellemenin bir yolunun ise cevizler arasına yonca ve soya fasulyesi ekilmesi olduğu söylenmektedir.

Bahçe ilk kurulacağı zaman diri örtü (ormansı bitki) temizlenip temel gübreleme (tam alan) denilen işlem yapılır ve dekar başına 3-4 ton doğal ahır gübresi verilir. Bu yanmış gübre açıkta kalırsa azot miktarı azalacağı için açıkta taşınmamalıdır ve araziye nakledilince üzeri örtülmelidir. Gübre killi topraklara sonbaharda yağışlı ve kumlu yerlerde ise ilkbaharda verilmelidir.

Toprak hazırlandıktan sonra ceviz ağaçlarının dikim sırası belirlenir ve ağaçların dikileceği yerler, kuyu mesafesi, çalışma aralıkları araziye ip çekilerek işaretlenir. Dikim mesafesi 7x7, 8x8, 7x4, 8x4 gibi aralıklarda değişmektedir. Cevizler arasındaki bu mesafeler verim şekli (uç dal, yan dal), arazi eğimi, makine kullanımı gibi etmenlere bağlıdır. Örneğin uç dal verimli bir çeşitte sadece ağacın dış kısmında ve dal uçlarında meyve alındığı için seyrek dikim yapılmalıdır aksi takdirde sık dikim yapılabilir. Tozlayıcı çeşitlerin yeri de belirlenmelidir. Bunun için ileride cevizlerin tozlayıcı listesi verilecektir. Aşağıda 8x4 dikim aralığına sahip bir bahçe örneği görülmektedir. Tozlayıcı çeşit fidanları 10 asıl çeşide bir tozlayıcı çeşit olarak hâkim rüzgâr yönünde uygun yere dikmek gerekmektedir.

 



 

Cevizin dikileceği çukur açılırken elle ya da kepçeyle çukur açılabilir. Çukurlar toprağın güneş ve hava alması için dikimden 2-3 ay önce açılmış olmalıdır. Eğer toprak alt ve üst işlemesi yapılmış ise işçi ile çukur açılması daha ekonomiktir ve daha kolay olmaktadır. Elle çukur açılırken toprak yüzeyi 15-20 cm derinliğinde sıyrılır ve bu torak sol tarafa yığılır. Çukur açılmaya başlanınca çıkan üst toprak sıyrılan toprağın üzerine yığılır. Sonra çıkarılan alt toprak ise sağ tarafa yığılır. Çukurun derinliği 60 cm genişliği de 60 cm olmalıdır. Bu köklerin rahat ilerleyeceği orta sert topraklar için geçerlidir.

 



 

Eğer toprakta yüksek sertlik derecesi mevcut ise iş makinesiyle çukurlar 1,5 m derinliğinde 1 m genişliğinde açılır ve kepçe üst toprağı sol tarafa alt toprağı ise sağ tarafa yığar. Ardından üst toprak çukurun yarısına kadar doldurulur. Sonra bir teneke kadar yanmış ahır gübresi toprağın üzerine yığılır. Daha sonra çukur civarındaki yüzey toprağı sıyırılarak çukur tamamen doldurulur. Alt toprak ise sıyrılan yere kapatılır. Aşağıdaki şekilde kepçeyle çukur açma yöntemi gösterilmiştir.