RSS2.0

10 Aralık 2019 Salı

Bartın Cevizde ve Meyvecilikte Koruyucu İlaçlamanın Adı: Bordo Bulamacı



Bartın için Ceviz ve Tüm Meyve ağaçların Bordo Bulamacı uygulama zamanı başlamış olup, hazır bordo bulamacı  ve diğer tüm bitki koruma ilaçlarını Topuzoğlu Ziraatten Temin edebilirsiniz.


Meyvecilikte birçok hastalığın tedavisi mümkün değildir. Bu yüzden hastalıklardan korunma önem arz etmektedir. Bunun için alınabilecek önlemlerin başında koruyucu ilaçlama gelmektedir. Koruyucu ilaçlamalarda başvurulan en önemli preparat şüphesiz bordo bulamacı olmaktadır. Bordo bulamacı, yumuşak ve sert çekirdekli meyve ağaçlarında çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalığa karşı koruyucu olarak kullanılan bir tarım ilacıdır.
Etkili ve ekonomik bir tarım ilacı olan bordo bulamacının çiftçi şartlarında hazırlanması da oldukça kolaydır. Bordo bulamacı, göztaşı (% 98 bakır sülfat) ve kireç kullanılarak hazırlanan bir karışımdır. Göztaşı, kimyasal içeriğinde bakır sülfat bulunduran kuvvetli asit karakterde bir maddedir. Kireç ise kalsiyum karbonat içerir ve kuvvetli baziktir. Bordo bulamacındaki aktif madde, patojenlere karşı esas toksik madde olan bakır iyonlarını içeren göztaşıdır. Ancak göztaşı, içindeki bakırdan dolayı asit karakterli olduğundan yalnız kullanılması durumunda bitkilere zehirli etkide bulunabilir. Bu nedenle bordo bulamacı hazırlanırken, asit karakterli bakırın PH’sını düşürerek bitkilere olan fitotoksiteyi gidermek amacıyla kireç karıştırılmaktadır. Bordo bulamacı, kışın yaprağını döken ılıman iklim meyve türlerinden Kayısı, Şeftali, Erik, Kiraz, Vişne, Elma, Armut, Ayva gibi türlerin fidanları ve ağaçlarında, bakteri ve mantar kökenli hastalıklara karşı koruyucu olarak kullanılır.
 
Sonbaharda yaprakların % 75’i ya da tamamı döküldüğünde ve ilkbaharda gözler uyanmadan önce
meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında, sezonda potansiyel olarak çıkabilecek pek çok hastalığa karşı koruyucu etki göstermektedir. Sonbahar ve ilkbaharda bordo bulamacı kullanılmadan fungal ve bakteriyel hastalıklarla mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir. Bordo bulamacı uygun doz ve dönemde kullanıldığı zaman birçok fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı koruyuculuk görevi yaptığı gibi, kış mevsimi içerisinde oluşabilecek olumsuz hava koşullarına ve don riskine karşı ağacımızın dayanıklılığını da artırmaktadır. Ağaçları kışın dondan korumada yardımcı olduğu gibi yazın da kuraklığa karşı dayanıklılığını arttırır.

Bartın Ceviz Fidanı Seçimi ve Ceviz Fidanı Satışları




Aşılı ceviz fidanı açık köklü ve tüplü olmak üzere ikiye ayrılır. Fidanlar mavi ve sarı sertifikalı olmak üzere ikiye ayrılır. Mavi sertifikalı fidanlar Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenen süreçler sonrasında mavi sertifika alır ve bu çeşitlerin cinsi sertifikada belirtilen cinstir. Sarı sertifikalı fidanlarda ise üreticinin beyanına göre fidanın cinsi ve bilgileri yer alır. Mavi sertifikalı fidanlar standart sertifikalı fidanlardan daha pahalıdır ancak çok daha güvenlidir. Sarı sertifikalı fidan seçiliyorsa mutlaka çeşidinin doğru yazılmış olması gereklidir. Sarı sertifikalı fidan satın alınacaksa mutlaka güvenilir satıcıdan temin edilmelidir.
Açık köklü ve tüplü fidanlar ekim zamanları ve gelişim süreleri bakımından farklılık gösterir. Açık köklü fidanların daha boylu olduğu ve hızlı geliştiği bilinmektedir. Tüplü fidanın ise yılın her ayı ekilebilme özelliği vardır ve kökler kışa daha güçlü girmektedir. Tüplü fidanın en büyük avantajı yetiştiği ortamdan dikileceği ortama toprağı ile birlikte aktarılması ve dikilmesidir. Bu da dikildiği yerde daha hızlı büyümesini ve tutmasını daha kolay olmasını sağlamaktadır. Tüplü dikimin tutma oranı açık köklüye göre daha yüksektir.

 
2019 - 2020 Yılı Ağaç Dikim zamanı Başlamış olup Güvenilir ismine doğru açık köklü ve tüplü  Fidanlarımızın satışları başlamıştır

Duyuru Bartın 2020 Üretim Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Başvuruları Başladı

 
 
Bartın 2020 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları başlamış olup 30 Haziran 2020 tarihi mesai bitiminde sona erecektir.
 
Üreticilerimizin Bakanlıkca uygulamada olan Mazot-Gübre Desteği, Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği,  Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanım, Yem Bitkileri, Fark Ödemesi vb. gibi desteklemelerden faydalanabilmeleri için ÇKS' ye kayıtlı olma zorunluluğu bulunmaktadır.
 
Bu kapsamda üreticilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları ve bahsedilen desteklemelere müracaat edebilmeleri için arazilerinin bulunduğu İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine gerekli başvuru evrakları ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
 
30 Haziran 2020 tarihine kadar başvuruda bulunmayan üreticilerimiz Bakanlıkca uygulamada olan ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinden yürütülen desteklemelerden faydalanamayacaktır.