RSS2.0

22 Mart 2019 Cuma

Bartın Chandler Ceviz Yetiştiriciliği Budama Nasıl Yapılır



Ceviz ağacı dikildikten sonraki bakımının başlıcaları sulama ve budamadır. Çoğu bölgemizde sulama devresi Haziran-Ekim ayları arasındadır. Kuraklığın şiddetli olduğu yıllarda veya yıllık yağışın düşük olduğu bölgelerde sulamaya erken ilkbaharda başlanır ve geç sonbahara kadar devam edilebilir. Kimi zaman kış sulamaları bile gerekebilir.

Özellikle ilkbahar döneminde ceviz ağaçlarının sulanması son derece önem kazanmaktadır. Çünkü ilkbahar, ağaçların gelişmeye başladığı, meyvelerin büyüdüğü ve içini doldurduğu dönemdir. Cevizin içini doldurma zamanında mutlaka su verilmesi gerekli olup su verilmediği takdirde meyvenin kalitesi düşer. Fakat ceviz çeşitlerine göre bitkinin su ihtiyacının değiştiğini de göz önünde bulundurmak gerekir.

Budama ise meyve ağaçlarının düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturmalarını, uzun zaman iyi ve bol ürün vermelerini, verimden düşen ağaçların tekrar verimli hale getirilmeleri için ağaçların toprak üstü organlarına uygulanan kesme, bükme, tomurcuk, sürgün ve yaprak alma işlemlerinin tümüne denir.

Ceviz ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.

Ceviz ağaçlarında budama, kaliteli çiçek açmasını ve meyve alınmasını etkiler. Genç ceviz ağaçları, taçsız olarak düz bir fidan hâlinde dikilir. İlk yıllar, gövdeden çıkan yan dallara dokunulmaz. Sadece, kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir. Ceviz ağaçlarının alçak boylu ve kısa dallı olmaları erken ve bol meyve verimini etkiler.

Gençleştirme budaması, ceviz ağaçlarında yeniden kuvvetle sürgünler meydana getirerek yeni bir taç teşkil edilmesi için yapılır. Böylece, ağaçta verim yeniden arttırılacağı gibi, meyvelerin de kaliteleri yükseltilmiş olur. İhtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş ceviz ağaçlarında gençleştirme budaması yapılmaz. Gençleştirme de ceviz ağacının budamaya karşı dayanma derecesi de göz önünde bulundurulur. Gençleştirme budamasında, ilk olarak kurumuş, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallar kesilir. Geri kalan dallarda, kısaltma budaması yapılarak, ağacın tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgünlerin teşekkülü temin edilmiş olur. Bazı ağaçlarda, budama yapılması neticesi olarak, çift katlı bir taç teşekkül eder. Böyle ağaçlarda, üst taç atıldıktan sonra, zayıflamış olan alt taç dallarında da kısa budama yapılarak, ağaçta kuvvetli ve dengeli bir taç meydana getirilir

Taç Oluşumu


Ceviz ağacında yapılacak budamalar şunlardır:

Tepe budaması: Kök gelişimini hızlandırır gövdeyi kalınlaştırır.

Göz Budaması: Dalların gövdeye geniş açı yapmaları sağlanır. Çıkacak gereksiz dallar önlenir.

Şekil Budaması: Çeşide uygun dengeli bir taç oluşturur. Ağacın gelişimini ve büyümesini düzenler. Sadece meyve verecek dallar bırakılır.

Ürün budaması: Meyve periyodunu düzene koyar, kaliteyi artırır.

Bakım budaması: Hastalıklı dallar budanarak ağaç gençleştirilir.

Aşağıda ise verim çağındaki bir ağaçta durgun dönemde yapılan budamada çıkarılacak dallar görülmektedir



Budama konusunda detay bilgi için mutlaka bilgi sahibi kişilere (il gıda tarım müdürlükleri, özel ormancılık büroları, özel tarımsal danışmanlık kuruluşları vs.) danışılmalı ve doğru teknikle budama yapılmalıdır. Ceviz ağacının meyve verimi için budama hayati önem taşımaktadır. Aşağıda tavsiye niteliğinde aylara göre ceviz bakım programı tavsiyesi yer almaktadır. Burada unutulmaması gereken budama, gübreleme, sulama gibi konularda mutlaka destek alınmasıdır. İl Gıda Tarım Müdürlüğü, Ormancılık Müdürlüğü, Özel Ormancılık Büroları, Tarımsal Danışmanlık Firmaları gibi kuruluşlardan destek almak ve yatırımın henüz başındayken gerekli tedbirleri almak hataların ve zaman kaybının önüne geçecektir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder